Nieuws

Nationaal onder 16, met daarbij Lorenzo van Kleef, heeft ook de tweede oefenwedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Tsjechie gewonnen. Hieronder het verslag van de Ons Oranje:

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft ook de twee ontmoeting met Tsjechië winnend afgesloten. Op sportpark Marsdijk in Assen won de ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen met 3-2. Venitchio Sint, Marouan Azarkan en Wouter Burger zorgden voor de Nederlandse doelpunten.

De oefeninterland was pas een paar seconden oud, of de Nederlandse talenten hadden al een voorsprong te pakken. Vanaf de aftrap werd een lange bal naar voren gespeeld. Tsjechië leek de aanval te onderscheppen, maar de afvallende bal was voor Venitchio Sint. De spits van Ajax bedacht zich niet en vuurde op het Tsjechische doel: 1-0. "Er waren tot dat moment misschien twee balcontacten geweest, meer niet", sprak Van der Veen.

Gevaar in omschakeling

De oefenmeester zag zijn team daarna meerdere mogelijkheden krijgen om de score verder op te voeren. Met name in de omschakeling zorgde Onder 16 voor gevaar. De 2-0 viel uiteindelijk na 36 minuten, toen Marouan Azarkan een strafschop verzilverde. Tsjechië stelde daar weinig tegenover. Slechts één keer kwam Nederland in de problemen, toen de bezoekers een terugspeelbal onderschepten.

Na rust voerde Tsjechië de druk op de bal op en kwam Onder 16 in de opbouw iets meer in de problemen. Vanuit de omschakeling wist Nederland echter nog wel wat kansen te creëren. Het leverde na een uur spelen de 3-0 op. Opnieuw scoorde Oranje uit een strafschop. Nu was het Wouter Burger die raak vuurde vanaf elf meter.

De overwinning leek daarmee veiliggesteld. Onder 16 bracht zichzelf echter in de problemen. Een minuut na de 3-0 bracht Tsjechië de marge al terug naar twee doelpunten. Ook zij scoorden vanaf de stip. Een paar minuten voor tijd maakten de bezoekers zelfs nog de 3-2. De gelijkmaker van de Tsjechen bleef echter uit.

Dominant

Van der Veen blikte met een tevreden gevoel terug op de wedstrijd. "De eerste helft was goed van onze kant. We waren dominant en kregen veel kansen. Na rust was het iets minder en hebben we niet altijd even slim gespeeld. Qua inzet heb ik echter genoten van mijn team. De spelers hebben alles gegeven."

Voor Onder 16 waren de twee ontmoetingen met Tsjechië de eerste twee officiële interlands van het seizoen. Van der Veen is tevreden over dat wat zijn ploeg de afgelopen dagen heeft laten zien. "Ik heb veel teruggezien van hetgeen waarop we hebben getraind, zoals het druk zetten en het snelle omschakelen. Maar er zijn ook dingen die nog meer tijd nodig hebben. Daarnaast hebben we veel geoefend op stilstaande situaties, die worden in het internationale voetbal steeds belangrijker. Dat leverde ook vandaag een paar gevaarlijke momenten op."

Onder 16 komt in januari opnieuw bij elkaar. Dan staat er een trainingsactiviteit op het programma.

Statistieken

Onder 16 - Tsjechië 3-2 (2-0).

Scoreverloop
1. Sint 1-0, 36. Azarkan 2-0 (pen.), 60. Burger 3-0 (pen.), 61. Tsjechië 3-1 (pen.), 75. Tsjechië 3-2.