Video samenvattingen
Nieuws & Verslagen

Verslagen

Woensdag 2 Mei 2018
Vandaag staat het bezoek aan de Muur op het programma voor het team van ADO Den Haag O15. De Chinese Muur of Grote Muur is een uit aarde en stenen opgetrokken verdedigingslinie in het noorden van China. De ruim 6.000 kilometer lange muur, die in het Chinees lange muur van 10.000 li heet, moest het Chinees Keizerrijk beschermen tegen vijandelijke nomadische ruitervolkeren. Het complex strekt zich uit van Shanhaiguan, een stadswijk van Qinhuangdao aan de Golf van Bohai, tot de Jiayupas, nabij de stad Jiayuguan in de provincie Gansu. De gehele verdedigingslinie, inclusief verdedigingsgroeven van 359 kilometer en 2.232 kilometer aan natuurlijke grenzen (rivieren, heuvels en bergen), heeft een lengte van 8.850 kilometer.
Na het ontbijt vertrekt de bus om 09:00 uur. De rit duurt ongeveer 1,5 uur. Nu komt dit voornamelijk omdat de wegen in Beijing dagelijks vollopen door het vele verkeer. Ook daarover is er verbazing alom. Fietsers, scooters, auto’s, bussen, het krioelt dwars door elkaar heen. Wonder boven wonder blijven ongelukken veelal uit. Nadat de bus door de tolpoortjes is gereden, wordt het merkbaar rustiger op de weg en kunnen we redelijk doorrijden. Het landschap veranderd ook. Geen hoge flats meer, en in de verte doemen de bergen al op. Aangekomen bij het beginpunt moet er eerst nog even met een shuttlebus gereden worden naar de kabelbaan die ons omhoog brengt naar de Muur. De (open) bakjes van de kabelbaan bieden plaats voor 2 personen. Per koppel stijgt iedereen omhoog langs de bergwand naar het echte startpunt voor de beklimming van de Muur. Nadat iedereen boven was en het uitzicht had bewonderd, was er nog tijd voor het maken van een selfie en vele foto’s. Daarna begon de klim. Als doelstelling werd de top maar direct gekozen en het hele gezelschap begon aan de klim. Het hele gedeelte naar de top bestaat alleen maar uit trappen en, ook vanwege de warmte, moest er toch redelijk veel gestopt worden om weer even bij te komen. Uiteindelijk zijn er een toch een aantal spelers die de top hebben bereikt. 
Maar dan komt het, de spelers moeten ook weer terug… En dan wordt het zwaar, want de treden houden maar niet op en er komt geen eind aan. Uiteindelijk bereikt iedereen, toch vermoeid ons beginpunt en kan de daling naar beneden beginnen. Dat kan op twee manieren, de kabelbaan terug of via de rodelbaan. Natuurlijk wilde alle spelers, staf en ook sommige ouders met de rodelbaan. Beneden gekomen werd er de lunch genuttigd. Dit keer was gekozen voor pizza met patat of een hamburger en dat ging er bij de spelers wel in. Na de lunch konden er nog de nodige souvenirs gekocht worden.

Na de busrit terug naar het hotel, stond het diner alweer klaar. Moe, maar voldaan ging het hele gevolg, wederom met de bus, naar het centrum van Beijing, voor een voorstelling van het Chaoyang Theatre Beijing. In het theater kunnen de spelers een uur genieten van allerlei acrobatiek omgeven door een verhaal. Van balanceren op elkaar, springen door hoepels, jongleren tot ronkende motoren, alles was aanwezig voor een spectaculaire show. Het team had prachtige plaatsen helemaal voorin en genoot zichtbaar van deze wervelende voorstelling. Na het optreden en een vermoeiende dag op de Muur werd bij terugkomst toch snel de hotelkamer opgezocht om de rust te zoeken voor de volgende dag. Morgen speelt ADO Den Haag de tweede wedstrijd en bezoekt men De Verboden Stad.

Deel dit item