Even wat feitjes vooraf. De O13 begon stroef aan het seizoen, waar er voor het eerst op een groot veld gespeeld wordt in plaats van de welbekende twingames. Hierdoor worden er anderen dingen gevraagd tijdens het spelletje en is het vaak even puzzelen om voor iedereen de geschikte positie te vinden. Achteraf bleek dit proces ongeveer een half seizoen te duren. Na de winterstop was het duidelijk zichtbaar dat de spelers enorme stappen waren zetten in hun ontwikkeling als profvoetballer en dit begon zich terug te betalen op het veld en uiteindelijk ook in het resultaat. De mannen van coach Martijn den Haan hebben de laatste 11 wedstrijden van het seizoen maar liefst 28 punten gehaald, met een doelsaldo van +30. Daarnaast wordt de ploeg regelmatig gecomplimenteerd met het vertoonde spel. De missie voor dit weekend is duidelijk, ondanks de grote namen op het toernooi, de beker mee naar huis nemen!

Op vrijdag 1 juni vertrok ADO Den Haag onder 13 voor het DECOM IVO TOP-D toernooi  met de ADO DEN HAAG spelersbus naar Velden, Limburg.  Na een reis met veel files en een tussenstop in Eindhoven, waar enkele persoonlijke prijzen werden uitgereikt.  Feliciano de Ruyter is de speler geworden die de meeste progressie heeft gemaakt, Fabiano Rust voor het maken van de meeste doelpunten (van de gehele competitie!!) en Mohamed Oukhattou voor zijn doorzettingsvermogen, kwamen we tegen 2100 uur in Velden aan. Daar wachtte ons een warm welkom van de organisatie en de gastgezinnen.

Op zaterdag begon het pas echt. De eerste tegenstander was het Engelse Everton FC. Onze mannen waren niet echt onder de indruk van de grote Engelse spelers, want in de derde minuut wist Max Wang met een kraak schot de stand op 1-0 te brengen. Maar niet veel later kwamen de Engelsen met een buitenspel doelpunt langszij, 1-1. ADO was veel sterker, maar na vele pogingen werden de punten toch verdeeld.

De volgende tegenstander kwam uit Duitsland, Arminia Bieleveld. Ook deze tegenstander kreeg al in de vijfde minuut een behoorlijk tegenslag te verwerken. Na een mooie diepe bal van Andrew Iade komt Fabiano Rust alleen voor de keeper, 1-0. Het spel gaat redelijk op en neer,  maar onze verdediging geeft geen krimp, mede door goed werk van Roy Kruis.

De derde tegenstander is op zaterdag het Belgische AA Gent. Het loopt niet helemaal als gewenst, waardoor we al snel tegen een achterstand aankijken, 0-1. In de rust worden er enkele omzettingen gedaan, met het gewenste resultaat. De 1-1 door Andrew Iade via de binnenkant van de paal, 2-1 opnieuw Andrew Iade die drie tegenstanders uitspeelt en 3-1 door opnieuw Andrew Iade met een halve omhaal op aangeven van Nano Bryson.

De laatste wedstrijd van de zaterdag is tegen Blackburn Rovers. De grote verdedigers vallen op, maar al in de negende minuut weet Andrew Iade het net te vinden, wel met een beetje geluk en een keepersfout, 1-0.  Door goed keepen van ADO goally Rens, blijven we lang op voorsprong, maar na de zoveelste redding, wordt onze keeper toch verschalkt door een fraaie hoge bal, 1-1. ADO recht de rug en gaat vol in de aanval, na goede pogingen van Nani Bryson en Raydrian Cornelia, weet vlak voor tijd Andrew Iade de eindstand op het boord te zetten, 2-1.

Na de bespreking van zaterdag gaat een ieder met zijn gastgezin mee.

De laatste poolwedstrijd en de eerste op zondag is gelijk een belangrijke tegen Willem II, want mede door de resultaten van de andere tegenstanders, zou het nog zomaar mis kunnen gaan. Met 10 punten uit 4 wedstrijden, waren de kruisfinales in zicht maar nog niet binnen, een punt moest genoeg zijn. ADO begint goed met kansen voor Fabiano Rust en Lozenzo Maasland, maar het doel wordt niet gevonden.  De tegenstander wordt sterker en vlak voor rust komt ADO op 0-1. ADO zet na de rust alles op alles, we wilden niet verliezen en afhankelijk van de andere wedstrijd. Na een drukke situatie voor de goal komt de bal voor de ingevallen Sem Yvel, die de eindstand op een verdiende 1-1 brengt.

ADO is groepwinner en treft in de halve finale VVV Venlo. Het spel gaat op en neer, maar na een mooie solo van Adrew Iade komt ADO op een verdiende 1-0. VVV doet iets terug, maar Feliciano de Ruyter , Nick Nagtegaal, Nani Bryson en Roy Kruis houden stand tegen het offensief van VVV. Maar na een hoekschot van VVV schiet Lozenzo Maasland bij het wegwerken van de bal tegen zijn eigen hand. De scheidsrechter ziet daar een strafshop in, maar gelukkig de paal redt ADO. ADO is niet onder de indruk en komt met goed positie spel en een knappe voorzet van Raydrian Cornelia op Nano Bryson, die de eindstand op 2-0 brengt. De finale is bereikt.

In de finale, waar de ouders onze jongens opwachten met het clublied van ADO, Oh Oh DEN HAAG, wachten de Deense tegenstander Randers FC. De formatie was door de staf aangepast op het spel van de Denen en dit bleek een gouden greep! Het gevaar van de tegenstander werd geneutraliseerd en ADO kwam goed in het spel. Na de rust is het één richtingsverkeer, ADO is veel sterker, maar het zit nog niet mee. Maar dan vlak voor tijd komt Lozenzo Maasland (na een slimmigheidje van de staf) met een afgemeten voorzet, waar Andrew alleen maar tegenaan hoeft te lopen. DOELPUNT 1-0. Na nog wat tegenspartelen van de Denen fluit de scheidsrechter voor het laatst. De cup is binnen en in ADO de terechte winnaar van het sterk bezet toernooi.  Andrew Iade wint ook nog de prijs van topscorer van het toernooi.

Al met al kunnen we stellen dat Martijn en zijn staf uitstekend werk hebben geleverd dit seizoen. Iedere speler heeft zich enorm ontwikkeld, we zijn sterk geëindigd in de competitie en van de laatste 3 toernooien zijn we 3x in de finale gekomen en hebben er 2 gewonnen.