Onder heerlijke omstandigheden trad ADO Den Haag O19, de nummer 2 van de ranglijst, aan tegen de koploper FC Groningen. Bij winst zou de Haagse ploeg de koppositie van de Groningers over kunnen nemen. Al snel werd duidelijk dat ADO Den Haag moeite had om op gang te komen. Veel spelers leken met de handrem op te spelen en het duurde dan ook tot de 25e (!) minuut voordat de eerste fatsoenlijke aanval voor gevaar zorgde voor het vijandelijke doel.

Donovan de Groot rondde deze aanval doeltreffend af maar stond helaas in buitenspel positie. Tot aan dat moment bleven de gasten eenvoudig overend en hadden veelal het beste van het spel zonder echter tot grote kansen te komen. Na ruim een half uur spelen kwam FC Groningen op voorsprong. Uit een corner wist de boomlange spits doeltreffend in te koppen maar gezegd moet worden dat hij daarvoor ook alle ruimte kreeg van de Haagse defensie. Twee minuten later kon ADO Den Haag uit een bijna identieke situatie op gelijke hoogte komen maar de kopbal van Noah van Geenen ging over het Groninger doel. Vlak voor rust brak een cruciaal moment in de wedstrijd. Een hoge bal op het middenveld werd koppend door een Groningen speler richting spits gekopt (die op dat moment buitenspel liep) en de bal werd onderweg verkeerd geraakt door een Haagse verdediger waardoor de bal pardoes voor de voeten kwam van de Groningers spits. De assistent-scheidsrechter vlagde voor buitenspel (de spits had immer voordeel van zijn buitenspel positie) maar de scheidsrechter dacht daar anders over en liet doorspelen. De spits ging er vandoor en liet zich heel makkelijk vallen bij het omspelen van doelman Delano Kloos. Ook hier had de scheidsrechter een mening over en stuurde de Haagse doelman met rood naar de kleedkamer en kende de gasten een strafschop toe. Koud in het veld stopte Jurrian Jouvenaar de strafschop en hield daarmee zijn ploeg op de been.

Na rust kreeg de thuisploeg direct twee prima kansen om op gelijke hoogte met FC Groningen te komen maar de Haagse aanvallers faalde in de afwerking. Waar ADO Den Haag naliet om te scoren deed FC Groningen dat in 53e minuut wel. Ook nu had het daar een corner voor nodig en met een 0-2 voorsprong leek de ploeg op rozen te zitten. Waar de meeste rekening hielden met een walk-over sloeg de lamlendigheid toe bij de gasten. Het tempo ging omlaag en men had moeite met de man meer situatie. Nog 1 keer kreeg het een grote kans om op 0-3 te komen maar Jurrian Jouvenaar hield de hoop levend voor ADO Den Haag.

Na nog een paar speldenprikjes kreeg Nigel Ogidi Nwankwo plotseling de kans om van een meter of 10 snoeihard uit te halen. De Groninger doelman was kansloos en in de 90e minuut scoorde ADO Den Haag daarmee de eretreffer., 1-2. Met nog een paar extra minuten op de klok probeerde de Haagse ploeg om een gelijkmaker te forceren. In de allerlaatste minuut (93e) mocht ADO Den Haag nog eenmaal een vrij trap nemen en de bal werd hoog in gebracht waar Noah van Geenen als enige zijn hoofd tegen aan kon krijgen en de bal achter de doelman kopte, 2-2. Afgetrapt werd er nog nauwelijks en een niet verwacht punt bleef toch in Den Haag.

Hoewel iedereen blij was met dit punt was er ook het besef dat de kwaliteit van het Haagse spel ver onder de maat was gebleven. Volgende week gaat de ploeg op bezoek bij SC Heerenveen. De thuiswedstrijd eindigde enige tijd geleden in een 1-1 gelijkspel.

Opstelling: Delano Kloos, Tyrone Owusu, Noah van Geenen, Henk van Schaik, Nigel Ogidi Nwankwo, Lance Duijvestijn, Donovan de Groot (63e Maarten Rieder), Kursat Cil, Delano Ladan,(80e Brandon Hartsuiker) Sam van Huffel, (44e Jurrian Jouvenaar) Chovanie Amatkaryo (75e Oualid Maatoug)

Met dank aan mevrouw Rietdijk door de foto's.