Donderdag ochtend vroeg vertrok het team van coaches Mark Schuur en Bas Lambooij vanaf De Aftap naar Schiphol om vanaf daar te vliegen naar Catania. Het team doet op Sicilië mee aan Torneo Etna Sud. Andere bvo’s zijn onder meer Deportiva La Coruna, IFK Gotenbörg en de Serie A clubs Palermo en FC Crotone. De poule wedstrijden zijn voornamelijk tegen lokale amateur ploegen waarvan de ene zich wel weet te beheersen en de andere probeert om al schoppend en slaan een goed resultaat te behalen.

De eerste wedstrijd weet ADO Den Haag ongeschonden het einde te halen en door een doelpunt van Robin van Straaten werd het gemene spel van Gallico Catana met een geniepige 1-0 uiteindelijk toch afgestraft. Je moet erbij geweest zijn om te geloven wat door de scheidsrechter allemaal werd toegestaan (tot openlijk natrappen aan toe) en dus ongestraft mocht plaatsvinden. De spelers van ADO Den Haag wisten zich, op een enkel incidentje na, redelijk te beheersen. Als dit de standaard zou worden voor de overige twee poule wedstrijden dan zou ons nog wat te wachten staan. Gelukkig was deze vrees onterecht. De twee amateur ploeg probeerde het voetballend en door onachtzaamheid (en misschien een stukje onderschatting) kwam ADO Den Haag al snel op een 0-1 achterstand. Gelukkig kwam al snel het besef dat er toch echt wel gevoetbald moest worden om een goed resultaat te halen. Na 2x 30 minuten stond er dan ook normale 6-1 uitslag op het scorebord. Nog 1 wedstrijd te gaan om de kwartfinale te halen. Het was al snel duidelijk dat bij een overwinning dit het Spaanse Deportiva La Coruna zou zijn. Het team van de beide coaches maakte geen fout en door doelpunten van Delano Ladan een gestopte penalty door Julien van Nes (cadeautje van de scheidsrechter) werd een 2-0 overwinning geboekt.

Op de dag van de kwartfinale ging de gehele ploeg en staf op een excursie naar de nog werkende vulkaan Etna. Op een maanlandschap lijkende omgeving genoot het team van de spectaculaire uitzichten van het eiland. Op de 300 meter hoger liggende krater kwam de rookpluimen uit de Etna.

In de middag stond de kwartfinale wedstrijd tegen Deportivo La Coruna op het programma en het werd een echte knock out wedstrijd waarin ADO Den Haag veel karakter toonde. Voor de rust kwam ADO Den Haag op een 0-1 achterstand, maar na de rust bracht Delano Ladan ADO Den Haag weer op gelijke hoogte. Deportivo La Coruna nam echter weer een voorsprong, maar Yahya Boussakou schoot de 2-2 eindstand op het bord. Omdat er een winnaar moest komen moesten strafschoppen de beslissing brengen en nadat keeper Kay Hilverink een Spaanse strafschop had gestopt schoot Sem Steijn de beslissende strafschop binnen en zo bereikte ADO Den Haag de halve finale.

In de halve finale speelde ADO Den Haag niet zoals verwacht tegen Serie A club FC Crotone, maar tegen het lokale FC Invictus dat in de kwartfinale verrassend van FC Crotone had gewonnen. ADO Den Haag was de betere partij en kwam ook verdiend op een 1-0 voorsprong via Sem Steijn. De arbitrage zag graag de lokale club in de finale dus voor ADO Den Haag een uitdaging om hier goed mee om te gaan en dat deden de spelers van onder 17. Vlak voor rust leek ADO Den Haag de 2-0 te maken maar het schot in de bovenhoek viel net in het rustsignaal. In de 2e helft kwam ADO Den Haag via Delano Ladan op 2-0 en was de wedstrijd gespeeld. De Sicilianen kwamen nog wel terug tot 2-1 maar verder liet ADO Den Haag het niet komen. In de finale wacht maandag om 15.00 uur het Zweeds IFK Gotenborg dat in andere halve finale na penalties won van Palermo. Een verslag van de finale volgt morgen.