Video samenvattingen
Nieuws & Verslagen

Nieuws

In het hedendaagse voetbal is er een steeds grotere rol weggelegd voor onderzoek en het gebruik van data. Meten is immers weten en weten is de basis van verbeteren. Ook bij de jeugdopleiding van ADO Den Haag worden er behoorlijke stappen gezet op dit vlak. De Soul2Goal Scan, waarin het (mentale) welbevinden van spelers gemeten wordt, is hier een uitstekend voorbeeld van.

Er hebben veel variabelen invloed op de mate van succes in voetbal, maar drie pijlers staan centraal: de voetbaltechnische, fysieke én mentale aspecten. Toch was mentale begeleiding in de voetbalwereld lange tijd onontgonnen terrein. Dat is inmiddels veranderd. Ook bij de jeugdacademie van ADO Den Haag. Thomas van der Pijl en Thijs Rentier waren hier als topsportbegeleiders al meerdere jaren mee bezig op De Aftrap, maar inmiddels wordt er ook samengewerkt met Soul2Goal. Dat komt omdat eigenaar Tim Choy, voormalig talent van FC Haarlem en Telstar, in het seizoen 2019/2020 op zoek was naar een innovatieve ‘pilotclub’. Hij vond voldoende draagvlak in Den Haag en organiseerde dit seizoen, na een opstartfase van een jaar, twee metingen voor de jeugdspelers.

IMG 5691

Welbevinden meetbaar maken
De Soul2Goal Scan meet de mentale gesteldheid, vaardigheden en ontwikkeling van sporters. Dat gebeurt onder meer op basis van uitgebreide vragenlijsten, die de talenten individueel beantwoorden op een smartphone. De scan maakt tevens inzichtelijk hoe trainers, teamgenoten en ouders deze zaken beïnvloeden. De verkregen inzichten geven sporters en hun begeleiders (performance coaches, trainers, clubs etc.) precies aan hoe de prestaties verbeterd kunnen worden en het sportplezier vergroot kan worden. Het brengt sporters en teams zodoende in beweging.

Choy heeft met Soul2Goal - onderdeel van de stichting Mind your football - dus een scan ontwikkeld waarmee het welbevinden van spelers meetbaar is geworden. “Goed in je vel zitten leidt tot betere prestaties”, aldus Choy. “Daarom is het goed om de mentale gesteldheid van spelers inzichtelijk te maken, effecten te meten en dit vervolgens op de juiste manier en samen met de coaches in te zetten.”

IMG 5685

Maximale ontwikkeling
Het proces in een notendop: meten, signaleren, gesprekken openen en aan de slag gaan. De wijze waarop ADO Den Haag het meten doet is volgens Choy zeer innovatief. “Je zou het zelfs een primeur kunnen noemen”, stelt de onderzoeker en topsportbegeleider. “Het is namelijk uniek dat het hele mentale spectrum aan bod komt in de vragenlijsten. De wetenschappelijke benadering en de verdieping in de inhoud maken het een totaalscan. De club krijgt zo structureel inzicht in het sociaal-emotionele welzijn van de talenten. Dat gebeurt op een systematische manier, aangezien de gegevens worden opgeslagen in een eigen datasysteem.”

Het welbevinden van jeugdspelers is één van de speerpunten binnen de jeugdacademie, iets wat ook naar voren komt in de geherformuleerde opleidingsvisie. Academy Director Albert van der Dussen schat dit thema niet alleen op waarde, maar ziet het zelfs al een ‘morele plicht’. “Ouders kunnen ervan uitgaan dat wij als club de verantwoordelijkheid nemen om het mentale onderdeel op een goede manier te borgen. Het draagt direct bij aan een veilig en goed sportklimaat en indirect ook aan de aantrekkelijkheid van de club in de Haagse regio. Daarnaast staat het in lijn met de ontwikkeling van de spelers en de coaches. We gaan voor maximale ontwikkeling in alle aspecten, dus ook mentaal. Daarbij is het mooi meegenomen dat we hierin trendsetter kunnen zijn.”

IMG 5701

Deel dit item