Nieuws

Nationaal onder 16, met Lorenzo van Kleef in de basis, heeft de eerste wedstrijd van het vier landentoernooi in Portugal met 2-2 gelijkgespeeld tegen Duitsland.

Hieronder een verslag van deze wedstrijd van de website: Ons Oranje:

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is het UEFA Development Tournament in Portugal begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Duitsland. Vier minuten voor tijd tekende Terrence Douglas in het stadion Vila Real de Santo Antonio voor het enige doelpunt van het team van KNVB-coach Peter van der Veen (foto).

De Oranjetalenten kunnen in Portugal de borst nat maken. Naast Duitsland treft het team van Van der Veen in de Algarve immers ook het gastland en het altijd sterke Frankrijk. Ondanks de sterke bezetting gaat Onder 16 in Portugal voor het hoogst haalbare. "Het doel is om het toernooi te winnen", stelt Van der Veen. "Dat hebben de jongens uitgesproken en daar proberen we ook naar te handelen. Daarnaast hanteren we ook de regel dat iedere speler in de selectie minimaal 80 minuten aan spelen toekomt."

Aan de aftrap van het toernooi tegen de oosterburen hield de oefenmeester gemengde gevoelens over. Enerzijds was hij blij met het resultaat, maar tegelijkertijd had er misschien ook wel meer ingezeten. "Duitsland is een Europees topland qua jeugd, 1-1 is dan een goed resultaat. Anderzijds horen wij met de jeugd ook tot de Europese top. Als ik terugkijk op het aantal kansen in de wedstrijd denk ik dat wij meer mogelijkheden hebben gehad om doelpunten te maken."

Gebrek aan geluk

Het ontbrak de Oranjetalenten bij vlagen echter aan geluk. Van der Veen zag dat zijn ploeg in de eerste twintig minuten moeite had met het spel van Duitsland. Het lukte niet om druk op de bal te zetten. "Daarna hadden we een betere fase", blikt Van der Veen terug. "De spelers wisten in het veld beter waar wat te halen viel. Het is fantastisch dat de jongens dat zelf al aanvoelen." Onder 16 was in de fase ook dichtbij een doelpunt, maar de paal stond de Nederlandse openingstreffer in de weg.

Vol vertrouwen gingen de Oranjetalenten van start aan de tweede helft. Aanvankelijk leek het team van Van der Veen het betere van het spel te hebben, maar uit het niets kwam Duitsland via Erkan Eyibil op voorsprong. Onder 16 was van slag na de Duitse treffer en oogde de eerste tien minuten na het doelpunt zoekende. De technische staf reageerde door in één keer drie nieuwe speelsters in het veld te brengen.

Vers bloed

Het verse bloed deed Nederland goed. Het geloof in een goed resultaat kwam terug en met opportunistisch spel werden er een aantal mogelijkheden gecreëerd. Onder 16 had echter pech dat er een doelpunt werd afgekeurd en dat een situatie waarbij een van de spelers alleen op de doelman afging niet werd uitgespeeld. De verdiende gelijkmaker viel uiteindelijk pas vier minuten voor tijd via Terrence Douglas.

Omdat tijdens dit toernooi iedere wedstrijd een winnaar moet hebben, werd de wedstrijd beslist op strafschoppen. Namens Oranje kwam alleen Arjen van der Heide tot scoren, de overige drie penalty's werden gemist. Aan Duitse zijde miste alleen Kaan Kurt, waardoor de winst naar de oosterburen ging. Veel waarde hechte Van der Veen echter niet aan de strafschoppen serie. "Het is een regel van het toernooi, maar wat voor ons het belangrijkst is, is die 1-1."

Voor Onder 16 staat zaterdag de volgende wedstrijd van het toernooi op het programma. Dan treffen de mannen van Van der Veen in het stadion Vila Real de Santo Antonio gastland Portugal.